DENEMARKEN OP HET SPOOR

niks

Odense-Nørre Broby-Fåborg Spoorlijn (ONFJ)

De ONFJ, ook wel Brobybanen genoemd, was een Deense lokaalspoorweg op het eiland Fyn. De wet van 24 april 1903 maakte de bouw van de lijn mogelijk. De spoorlijn werd op 3 oktober 1906 feestelijk ingebruikgenomen.

De lijn werd vanaf de opening gehuurd en geëxploiteerd en door Sydfyenske Jernbaner (SFJ). De SFJ was een maatschappij die zelf particuliere spoorlijnen bouwde en exploiteerde, maar ook diverse andere spoorlijnen en aanlegde en beheerde.

Vanaf Odense tot Fruens Bøge deelde de lijn het spoor met de al eerder aangelegde en op 1 juni 1874 geopende Svendborgbanen (Odense-Svendborg Spoorweg). Iets voor bij deze laatste plaats (km 4) boog het spoor van de ONFJ af in zuidwestelijke richting.

De door de SFJ geexploiteerde lijnen werden per 1 april 1949 overgenomen door de DSB. De exploitatie bleef echter in handen van de SFJ tot de opheffing van de lijnen op 22 Mei 1954.

Vanaf de opening tot en met de sluiting in 1954 was het station Odense Syd het hoofdstation van deze spoorlijn in Odense, daarna werd het eindpunt doorgetrokken naar het huidige hoofdstation in Odense.

De Odense-Fåborg Spoorlijn in cijfers eind jaren '50:

Lengte van het spoor in kilometers:51,3 km
Snelste verbinding in minuten:45 min

 
© WAEGH